Ειδικοί εκτιμούν πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία του συνεδρίου για να επιβάλει ένα επίπεδο ελέγχου στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που όμοιο του δεν έχει παρουσιασθεί από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ. Άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει την καμπάνια «φίμωσης» των αντιφρονούντων στο ίντερνετ.
Το διαδίκτυο ήταν πάντοτε σημείο αντιπαράθεσης για το Κομμουνιστικό Κόμμα, όμως τους τελευταίους 12 μήνες το επίπεδο λογοκρισίας που έχει επιβληθεί ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Νέοι νόμοι και κανονισμοί ξεπηδούν συνεχώς για την πρέπουσα διαδικτυακή έκφραση.
Από το 2011, όταν και ανέλαβε την εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να προσαρμόσει την εικόνα που προβάλει η Κίνα στο εξωτερικό στα δικά του θέλω, όπως παρατηρεί το CNNi. Προώθησε μία νέα ιδεολογία για να αντικαταστήσει την πτωτική πορεία που ακολουθεί η ιδέα του Κομμουνισμού και του ίδιου του Μάο.
κυπελλο καρατε βεροια 2015
«Αντίθετα με άλλους Κινέζους ηγέτες από την περίοδο της αναμόρφωσης, ο Σι Τζινπίνγκ έχει εστιάσει τις προσπάθειες του στη δημιουργία ενός νέου κινεζικού εθνικού αφηγήματος», αναφέρουν οι συντάκτες μελέτης από το Ινστιτούτο Μελετών της Κίνας (MERICS).
Παράλληλα, όμως, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει «λάβει δραστικά μέτρα για να καταπιέσει ιδέες που θεωρεί εχθρικές».
(Οι «μονομάχοι» για την ηγεσία/CNNi)
Η «μάχη» της λογοκρισίας
Ο Λι Χονγκουάν έχει σημαντική πείρα στη «μάχη» κατά της λογοκρισίας που επιβάλει το κράτος. Όντας αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δημιουργήσει το «VIP Reference», ένα ιντερνετικό ενημερωτικό δελτίο που συγκέντρωνε όλες τις απαγορευμένες ειδήσεις και τα παραπολιτικά νέα και τα μετέφερε μέσω της πλατφόρμας του σε όλους τους «ανυποψίαστους» – για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο – Κινέζους.
Αλλά, η προσπάθειά του διακόπηκε βιαίως όταν η κυβέρνηση επέβαλε νέες απαγορεύσεις, κόβοντας όλες τις γέφυρες επικοινωνίας που είχε στη διάθεσή του. Για πολλά χρόνια είχε χάσει όλα τα «όπλα» του. Τότε εμφανίστηκε το WeChat, μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Κινέζοι για τα πάντα… από το να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο, έως και να καλούν ταξί και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Χρησιμοποιώντας το WeChat ο Λι και δεκάδες άλλοι κατάφεραν να μοιραστούν με τους συμπατριώτες τους νέα από ιστοτότους αντιφρονούντων και μηνύματα αποστασίας.
Όμως, ο Λι έπεσε θύμα και της νέας «δίωξης» του Πεκίνου στο διαδίκτυο. Οι Αρχές έλαβαν την άδεια να παρεισφρέουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, σαρώνουν το WeChat για να εντοπίσουν υπόπτους σε ομαδικές συνομιλίες και στη συνέχεια τους οδηγούν ενώπιον δικαστηρίων.
Οι αναρτήσεις που κάνει ο Λι στην αμερικάνικη έκδοση του WeChat έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα και του έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε ομαδικές συνομιλίες.
Ο ιδιοκτήτης του WeChat δεν απάντησε σε ερώτηση του CNNi για τις καταγγελίες περί λογοκρισίας, όπως φαίνεται όμως οι κανονισμοί της κυβέρνησης έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
Τον περασμένο μήνα, 40 μέλη ομαδικής συνομιλίας του WeChat στην επαρχία Χουμπέι τιμωρήθηκαν γιατί «δημοσιοποιήσαν ασεβή σχόλια» για την τοπική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
επεσε το συστημα κοινωνικο μερισμα
ψαροταβερνα στο μικρολιμανο
No comments:
Post a Comment