Ο Αντίμπ Τζούντεχ (Adeeb Joudeh) κρατά δύο κλειδιά. «Αυτό είναι 850 ετών», λέει δείχνοντας το παλιό κλειδί, το οποίο μετά από αιώνες χρήσης, έσπασε. Το «νέο», ένα βαρύ κλειδί 30 εκατοστών από χυτοσίδηρο, είναι αυτό που ανοίγει τη βαριά ξύλινη πόρτα του ναού του Πανάγιου Τάφου, ιερότερου τόπου του Χριστιανισμού και τόπο προσκυνήματος χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.
Η φύλαξη του χριστιανικού ναού από μουσουλμάνους προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη θρησκευτικής εξισορρόπησης στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Ο Αντίμπ Τζουντέχ, ο τελευταίος μουσουλμάνος "κλειδοκράτορας", θα παραδώσει τα κλειδιά στην επόμενη γενιά, όπως ακριβώς έκανε κι ο πατέρας του με τον ίδιο - Πηγή photo: CNN
Ο Τζούντεχ ανήκει στην τελευταία γενιά κλειδοκρατόρων του Πανάγιου Τάφου. Η οικογένειά του εδώ και αιώνες αποτελεί τον ουδέτερο φύλακα που διαφυλάσσει την ηρεμία εντός κι εκτός του Ναού. Όπως ο πατέρας του τού παρέδωσε το ιερό κλειδί, έτσι κι ο ίδιος, όταν φτάσει η στιγμή, θα το παραδώσει στον γιο του: «Αυτό που δίνουμε στις επόμενες γενιές δεν είναι μόνο το κλειδί αλλά ο σεβασμός στις άλλες θρησκείες», λέει ο ίδιος που παραδέχεται πως η συμφωνία μεταξύ των μουσουλμάνων προγόνων του και των χριστιανών βοήθησε στη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας, στο πέρασμα των αιώνων, μεταξύ των δύο θρησκειών.
Τα ιστορικά συμβόλαια με τα οποία παραχωρήθηκε στην οικογένειά του το δικαίωμα κατοχής του κλειδιού του Ναού, είναι γραμμένα σε περγαμηνή και υπογεγραμμένα με χρυσή μελάνη. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1517: «Αυτή είναι η οικογενειακή κληρονομιά μας. Είναι ό, τι έχουμε ως οικογένεια. Και είναι τιμή όχι μόνο για την οικογένειά μου αλλά και για όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου», λέει περήφανα ο Τζουντέχ.
Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου
Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου πιστεύεται πως είναι το σημείο όπου τάφηκε ο Χριστός μετά τη Σταύρωσή Του. Σήμερα, αποτελεί έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενώ τη διαχείριση του κτιρίου μοιράζονται έξι διαφορετικές χριστιανικές εκκλησίες: η Ελληνορθόδοξη, η Ρωμαιοκαθολική, η Αρμενική Αποστολική, οι Κόπτες Αιγύπτιοι, οι Συριανοί ορθόδοξοι και Εκκλησία της Αιθιοπίας.
σισσυ χρηστιδου μαγιο μαρκα
υφηλιος λεξικο
ιστορικο κεντρο θεσσαλονικη
No comments:
Post a Comment