Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε σαφές ότι η «κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτή τη συνθήκη μέχρι το τέλος της τετραετίας», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως εφόσον οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος επιλέξουν να αλλάξουν στάση και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε ο κάθε βουλευτής, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης, θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του σε μία ιστορική συγκυρία για τη χώρα.
απέξω κι ανακατωτά
ανοικτο πανεπιστημιο πατρας αποτελεσματα
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Σύνταγμα δεν απαιτεί τους 151 βουλευτές, ωστόσο, πρόσθεσε, στο «απίθανο σενάριο» που δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, τότε «για πολιτικούς και όχι συνταγματικούς λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα, συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω, ακριβώς, σε εκλογές».
Τόνισε ότι δεν θα γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το ν/σ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, «ώστε να μην χαθούν άλλα 5 χρόνια, που θα στοιχίσουν στο πολιτικό σύστημα», αναφερόμενος ειδικότερα στην τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που εξασφαλίζει μία ιδιότυπη ασυλία σε υπουργούς.
Ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον εύθετο χρόνο διενέργειας πρόωρων εκλογών, ωστόσο υπογράμμισε ότι «μία τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί».
Αναφερόμενος στη στάση που πρόκειται να τηρήσει ο κ. Καμμένος, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα. Σημείωσε ότι η διαφωνία του κ. Καμμένου είναι απολύτως σεβαστή και επανέλαβε την απόλυτη πεποίθησή του ότι «ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ηθελημένα ή αθέλητα, δεν θα συμπράξουν με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη».
Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σχετίζεται με «κανένα τρόπο, με τη συμπερίληψη βουλευτών σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι «μιλάμε για ιστορική συγκυρία, για μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τέτοιου τύπου εκλογικούς σχεδιασμούς ή τακτικισμούς» υπογράμμισε.
Μιλώντας για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος έθεσε, από την πλευρά του το ερώτημα, «για ποιο λόγο η ΝΔ δεν προχωρά στην πρόταση μομφής» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ «δειλιάζει» γιατί δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για το ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ειδικά ο κ. Μητσοτάκης, «διακαώς επιθυμεί» προκειμένου να μη διασπαστεί το κόμμα του.
Επίσης, είπε ότι είναι λυτρωτική για όλο το πολιτικό σύστημα η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η οποία «δεν μπορεί να σέρνεται».
Σχετικά με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, το προσφυγικό και την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά και ζητήματα διμερών σχέσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε, σε κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και κάθε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, πάντοτε τίθεται το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και «το ίδιο θα συμβεί και σήμερα».
Πρόσθεσε δε, ότι το ζήτημα αυτό είναι ανοικτό και αποτελεί πηγή διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά δεν αναστέλλει την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφορικά με την απαγόρευση συγκεντρώσεων, είπε ότι έχουν απαγορευθεί σε συγκεκριμένα σημεία, για την ασφάλεια της καγκελαρίου, αλλά δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο την συγκέντρωση οργανώσεων, που θα γίνει κανονικά.
No comments:
Post a Comment