Ομοβροντία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο, η οποία διατηρεί όλο τον αντιαναπτυξιακό μνημονιακό πυρήνα των προηγούμενων ετών παρά τη λήξη του προγράμματος, εξαπέλυσαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων Δημήτρης Γιαννακόπουλος, οι αντιπρόεδροι της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος και Θεόδωρος Κωλέτης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος ΔΣ ΠΕΦ Σίμος Αναστασόπουλος και η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (31/10/2018).
Για την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, για το αν θα υπάρξει αναστροφή της κατάστασης ή θα συνεχίσει να αναπαράγεται μία γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, την οποία δημιούργησε η στρεβλή πολιτική φαρμάκου της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, με αφορμή την κατάθεση των προτάσεων της ΠΕΦ, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Στη συζήτηση όμως έδωσε «εύφλεκτο» υλικό η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, όπου διαφάνηκαν οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση και το clawback. Ως προς την τιμολόγηση, προτείνεται ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε. Ε να αντικατασταθεί από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Όσο για τη διαχείριση των υπερβάσεων, το υπουργείο Υγείας επιμένει στη λογική των 99 κλειστών προϋπολογισμών. Και οι δύο προτάσεις απορρίπτονται από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς δημιουργούν νέες στρεβλώσεις και δεν αίρεται η άδικη κατανομή του clawback.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε ότι οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται άδικα και καταχρηστικά το ελληνικό φάρμακο οδηγούν σε αδιέξοδο πολλές εταιρείες του κλάδου με κίνδυνο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων. Αντί η φαρμακευτική πολιτική να αξιοποιεί τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μειώσεων τιμών, της υποκατάστασης και του clawback. «Πουθενά στον κόσμο τα γενόσημα και οικονομικά φάρμακα δεν πληρώνουν clawback. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγουν μόνο εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας» πρόσθεσε ο κ. Τρύφων. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν καταφύγει σε νομικές ενέργειες για να προστατευτούν από τη γενικευμένη επίθεση στο ελληνικό φάρμακο, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η «φυγή» από τη θετική λίστα τουλάχιστον 600 κωδικών παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων με τιμές κάτω των 5 ευρώ, τα οποία αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών. Ως θετική εξέλιξη αναγνώρισε, πάντως, τη μία ανατιμολόγηση το χρόνο.
σαλεμ ηοτελ
ειμαι ακομα ελευθερος
No comments:
Post a Comment